1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Bułeczki z pastą ze śliwek kalifornijskich

Bułeczki z pastą ze śliwek kalifornijskich

california prunes
california prunes
W czasie przerwy dzieci często mają ochotę na coś słodkiego. Do śniadaniowego pudełka warto więc włożyć przekąskę przygotowaną w domu. Oto przepis na bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów.

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego 20 dkg twarogu 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu) 3 łyżki płatków migdałów papier do pieczenia 1 jajo Pasta ze śliwek15 dkg śliwek kalifornijskich, 3 łyżki soku z pomarańczy, skórka otarta z połowy pomarańczy
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów. Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze