fbpx

Burgery roślinne

Burgery roślinne
Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile/Wydawnictwo Zwierciadło

Zawsze kiedy włącza mi się ponadprzeciętna ochota na pyszne jedzenie, robię w domu burgery – mówi weganka Weronika Smile, współautorka książki „Roślinna kuchnia rodzinna”.

Burger z tofu

Przepyszny wegański burger z tofu, majonezem, ogórkami, cebulą i sałatą. Ma zgrane smaki, nie jest suchy (ale też nie za mokry) i dobrze syci.

Składniki:

  • 1 mała sałata
  • 1 wędzone tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu 1 łyżeczka keczupu
  • 1 bułka lub 2 kromki chleba (ja użyłam bułki owsianej z Lidla)
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek

Przygotowanie:

Tofu przekręcam na bok i przekrawam tak, by powstały z niego cienkie połówki. Na patelnię wlewam olej i smażę na nim połówkę tofu (ja lubię mocniej usmażone, więc smażę, aż będzie chrupiący i brązowy. Możecie usmażyć tofu tak mocno, jak lubicie). Cebulę kroję w jak najcieńsze plasterki (ja użyłam 3–4). Ogórek obieram i ścinam obieraczką wzdłuż długimi, pociągłymi ruchami. Robię wszystko w takiej kolejności: jedną połówkę bułki (podstawę) smaruję majonezem, kładę sałatę, tofu, nakładam 1 łyżkę majonezu oraz 1 łyżeczkę keczupu i mieszam je na tofu. Następnie cebulę, ogórki, zakrywam bułką (górną częścią) także posmarowaną majonezem.

Burger z kotletem roślinym (z kalafiora i ryżu)

Burgery roślinne
Zdjęcie i stylizacja potrawy: Olga Smile/ Wydawnictwo Zwierciadło

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej błyskawicznej (u mnie polenta)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka kaszki błyskawicznej lub bułki tartej
  • 1 pęczek koperku sól
  • pieprz
  • bułka do burgerów
  • sos tatarski lub majonez świeży ogórek

Przygotowanie
Kalafiora gotuję na parze do miękkości i rozdrabniam widelcem, można również włożyć go do malaksera z wirującym ostrzem. Ryż gotuję na sypko. W misce mieszam ryż z kalafiorem, poszatkowany koperek, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i taką ilość kaszki, żebym mogła kształtować kotlety. Jeśli masa jest bardzo rzadka, to nasypuję sobie na dłoń kaszki lub bułki tartej, nakładam łyżką porcję i szybko kształtuję. Wkładam na gorący olej i smażę z obu stron na złoty kolor.
Bułkę przekrawam na pół, lekko opiekam na patelni, smaruję majonezem jedną połówkę, układam plasterki ogórka, wkładam kotlet, następne sowitą ilość majonezu lub sosu tatarskiego, zakrywam drugą częścią bułki i podaję!

Więcej przepysznych przepisów w najnowszej książce Olgi i Weroniki Smile „Roślinna kuchnia rodzinna”. Znajdziesz tam również wiele informacji na temat składników wegańskich. 

Roślinna kuchnia rodzinna
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>