W naszej diecie nie powinno brakować roślin strączkowych. Burgery z ciecierzycy to pomysł na zdrowe i ciekawe danie nie tylko dla wegetarian.
Burger to rodzaj kanapki, która większości z nas kojarzy się z potrawą mięsną.Tymczasem coraz częściej pojawiają się burgery wersji wege. Wystarczy zamienić mięso na ciecierzycę na, dodać dużo warzyw oraz wykorzystać ciemne pieczywo, aby przygotować pyszne i zdrowe danie.
Składniki
400 g cieciorki gotowanej marki Jasmeen
1 puszka kukurydzy
½ pęczka świeżej bazylii
3 łyżki mąki z ciecierzycy
½ łyżki mielonej papryki
½ łyżki mielonej kolendry
1 łyżka kuminu
2 szczypty soli i pieprzu
5 bułek z ciemnego pieczywa
2 pomidory
1 zielony ogórek
1 cebula czerwona
8 liści sałaty
1 łyżka gęstego, białego serka
szczypta mielonej bazylii
½ natki pietruszki
2 posiekane listki mięty
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Do miski wrzucamy odcedzoną ciecierzycę, kukurydzę, rukolę, mąkę, słodką paprykę, kolendrę, kumin i sól. Całość delikatnie blendujemy, aż do otrzymania jednolitej, grudkowatej masy. Lepimy z niej 5 kotlecików, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu przez około 8 minut z każdej strony. Następnie przygotowujemy dip do burgerów. Do małego naczynia wkładamy gęsty serek, bazylię, posiekaną pietruszkę i liście mięty, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystkie składniki mieszamy. Bułki kroimy na pół, smarujemy je od wewnątrz gotowym dipem i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku około 8 minut. Następnie do ich środka kładziemy warstwowo po dwa liście sałaty, kilka plastrów cebuli, gotowe kotleciki z ciecierzycy, ogórka w plastrach i drobno pokrojone pomidory. Burgery zamykamy drugą połową bułki, a w ich środek wbijamy długą wykałaczkę. Burgery możemy podawać z frytkami z batatów.