1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chlebek bananowy - ulubieniec Amerykanów

(fot. iStock)
(fot. iStock)
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Niby chlebek, niby ciasto. Banana bread to jeden z klasycznych amerykańskich przysmaków. Można go jeść na śniadanie, ale równie dobrze na deser do kawy.

Chlebek bananowy 

4 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 1,5 szklanki mąki 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 1 szklanka oleju kokosowego 4 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dojrzałe banany pokrój i rozgnieć widelcem. Nie musisz ich rozdrabniać na gładką masę. Jeśli zostawisz większe kawałki, smak bananów będzie bardziej wyczuwalny.

Dodawaj po kolei: jajko, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, ksylitol i cynamon.

Na koniec wlej delikatnie podgrzany olej kokosowy i wymieszaj łopatką.

Gotową masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze