1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chowder z kukurydzy ze szczypiorkiem

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 2 puszki kukurydzy (400 g jedna), 2 cebule, 2 ziemniaki, 100 g masła, 750 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Czas przygotowania: 25 min.|Składniki na 4 porcje: 2 puszki kukurydzy (400 g jedna), 2 cebule, 2 ziemniaki, 100 g masła, 750 ml bulionu warzywnego, 200 ml śmietany, pęczek szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Czas przygotowania: 25 min.

Roztopić masło w rondlu. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, cząstki cebuli oraz osączoną kukurydzę. Smażyć na maśle kilka minut, mieszając. Połączyć z bulionem. Gotować 10 minut. Śmietanę zmieszać w miseczce z 2 łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Obficie posypać posiekanym szczypiorkiem. Pysznie smakuje z bułeczką żytnią posmarowaną masłem.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze