Składniki
- śmietana 100 ml
- masło 10 g
- brązowy cukier 100 g
- mąka 1/2 łyżki
- sezam w ziarnach 80 g
- pestki dyni grubo posiekane 80 g
- ziarna słonecznika 80 g
- aromat waniliowy buteleczka
Sposób przygotowania
1. Sezam uprażyć na suchej patelni.
2. Ś
mietanę
, cukier, masł
o i mą
kę
wł
oż
yć
do garnka i czę
sto mieszają
c zagotować
. Dodać
sezam, ziarna dyni i sł
onecznika oraz aromat waniliowy. Dokł
adnie wymieszać
.
3. Na wył
oż
oną
papierem do pieczenia blachę
nakł
adać
porcje masy przy pomocy dwóch ł
yż
eczek. Piec na zł
oty kolor w 180-200 stopniach. Zbyt dł
ugo pieczone ciastka nabiorą
lekko gorzkiego posmaku.
Więcej takich przepisów znajdziecie na stronie