1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Chrupiące warzywa w sosie jogurtowym

Składniki: 1 papryka 1 cukinia 1 bakłażan 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń selera 1 łyżka orzechów laskowych 6 łyżek miodu 1 garść lubczyku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka gorczycy 400ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka kminku

Paprykę, cukinię, korzeń selera i bakłażana pokrój w trójkąty. Cukinię i bakłażana wykrój bez środka. Marchew obierz i pokrój w talarki. Cebulę pokrój w szerokie piórka. Warzywa blanszuj 3minuty. Orzechy i lubczyk posiekaj. Kminek, kolendrę i gorczycę utłucz w moździerzu.

Na oleju w ActiFry podgrzej przyprawy i dodaj warzywa. Smaż ok 10minut. Warzywa muszą być kruche, ale nie miękkie. Dodaj połowę miodu. Z jogurtu, lubczyku, reszty miodu, soli i pieprzu przygotuj sos.

Warzywa podawaj z zimnym sosem.

Potrawa, która mogłaby zostać eliksirem młodości i pięknej skóry, dzięki dużej zawartości antyoksydantów.

Przepis wymyslił Grzegorz Łapanowski dla Tefal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze