fbpx

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami za kuchennymi drzwiami
Klasyczne ciasto z truskawkami smakuje chyba każdemu. (Fot. iStock)

Sezon truskawkowy w pełni. Łubianki idą w ruch. Gdy świeże truskawki nudzą się kubkom smakowym, przychodzi czas na truskawkowe rozmaitości. Ryż z truskawkami, makaron z truskawkami, kompot z truskawek, koktajl truskawkowy, truskawki z bitą śmietaną, dżemy z truskawek… i oczywiście ciasto. Najlepiej klasyczne!

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 300 g truskawek

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy maślankę, olej i mieszamy, aż składniki się połączą. Do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy mąkę z proszkiem do masy jajecznej i mieszamy mikserem. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Układamy owoce, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (pieczemy do suchego patyczka). Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Przepis Anny Kamińskiej, autorki bloga kuchennymidrzwiami.pl.

?>