Czy można poczuć się lepiej nie wypijając gorącej czekolady? – A jednak! Karolina i Maciej Szaciłło, autorzy książki „Depresja. Jedzenie, które leczy” podają ajurwedyjskie przepisy na ziołowe i owocowe napary, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.
Proponowana herbatka pomaga uspokoić rozszalały umysł i sprowadzić go do chwili obecnej. Możesz ją popijać przez cały rok.
Pochodząca z Azji gotu kola (znana również pod nazwą brahmi) jest jednym z najważniejszych ajurwedyjskich ziół. Działa praktycznie na wszystkie tkanki naszego ciała. Odmładza, podnosi poziom energii, poprawia funkcjonowanie mózgu. Pozytywnie działa na układ trawienny, nerwowy i krążenia. W medycynie ajurwedyjskiej jest podstawowym lekiem wzmacniającym komórki nerwowe i komórki mózgu.
Składniki:
- 400 ml wody
- 1 łyżka gotu koli (dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)
- 1 łyżka suszonych płatków róży (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i zielarskich)
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka suszonej melisy
- naturalny miód do smaku (do przestudzonej herbatki)
Fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy wszystkie składniki (za wyjątkiem miodu). Przykrywamy i zostawiamy do zaparzenia przez 10 minut. Przestudzoną herbatkę podajemy z naturalnym miodem.
-
Takimi wodami raczył nas kucharz w ośrodku ajurwedyjskim w Kerali. Oboje się w nich zakochaliśmy. Nasza woda ziołowa ma na celu przede wszystkim rozgrzanie i poprawienie trawienia – podkreślają autorzy.
Składniki:
- ½ laski cynamonu cejlońskiego
- 6 ziarenek zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 3 plasterki imbiru
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ l wody
- ciepła woda do podania (opcjonalnie)
Fot. iStock
Wodę z przyprawami gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Podajemy w takiej formie lub rozcieńczone ciepłą wodą.
Kwiaty hibiskusa, choć oczyszczają krew i serce, mają działanie ochładzające – można je jednak wyrównać dodając miód, imbir, czy cynamon.
Składniki:
- 3 łyżki suszonego hibiskusa
- ½ laski cynamonu cejlońskiego
- 4 plasterki imbiru
- 500 ml wody
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka naturalnego miodu
Fot. Karolina i Maciej Szaciłło
Hibiskus, cynamon, imbir i wodę doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu. Napar odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut. Dodajemy sok z pomarańczy. Przelewamy do szklanek i słodzimy miodem, kiedy przestygnie.