Co jeszcze można zrobić z pieczywem? 3 pomysłowe przepisy w sam raz na lekką kolację

fot. Adobe Stock

Świeży i pachnący chleb to prawdziwy przysmak. Niestety, ogromna liczba obowiązków i
spraw do załatwienia „na wczoraj” znacznie ogranicza nasze możliwości na codzienne,
niespieszne eskapady do piekarni. Nic dziwnego, że pieczywo często kupujemy na zapas.
Nie zawsze jednak jesteśmy w stanie dobrze oszacować jego ilość, więc apetyczne
bochenki regularnie czerstwieją w naszych spiżarkach. Zbyt suche, by zamienić je w
smaczne kanapki, lecz nadal nadające się do spożycia – znamy to aż za dobrze! Dlatego
przygotowaliśmy kilka sposobów, by dania z suchym pieczywem rozchodziły się jak świeże
bułeczki.

Kolacja na gorąco – zapiekanka

Doskonały pomysł, gdy wcześniej nie mieliśmy czasu na ciepły posiłek. Zapiekanka z suchego chleba z dużą porcją sezonowych warzyw to przysmak, o którym warto pamiętać o każdej porze roku. Poradzą sobie z nią początkujący kucharze. Docenią ją także zabiegani szefowie kuchni, którym zależy na szybkim przygotowaniu potrawy. W smaczny i zdrowy sposób poszerzymy nasze portfolio wartościowych dań błyskawicznych.

  • Kromki chleba lub bułki, które nie są pierwszej świeżości, umieszczamy na dnie
    naczynia żaroodpornego. Możemy wcześniej namoczyć je mlekiem, ale dla
    oszczędności czasu wystarczy zalać je sosem z roztrzepanego jajka, jogurtu
    naturalnego, soli, pieprzu oraz ulubionych ziół.
  • Na tak przygotowanej podstawie układamy pokrojone warzywa – cebulę, marchew albo pieczarki. To świetny sposób na zrobienie porządków w kuchennych schowkach i wykorzystanie warzyw.
  • Dodatek wędliny albo ułożenie kolejnej chlebowej warstwy zależy od naszych upodobań. Starty żółty ser pod wpływem temperatury stanie się apetycznym zwieńczeniem dania.
  • Zapiekankę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C i po 25 minutach możemy rozpocząć ucztę.

Miłośnicy warzyw proszeni do stołu – sałatka

Zrobienie drobnych grzanek do sałatki albo jarzynowej zupy krem wydaje się najbardziej
oczywistą opcją wykorzystania suchego chleba. Tym razem pójdziemy w nieco innym
kierunku. Jesteśmy pewni, że na kulinarną podróż do Włoch nikogo nie będzie trzeba długo namawiać.

W panzanelli – sałatce pochodzącej ze słonecznej Toskanii – czerstwe pieczywo jest
podstawą, a nie zaledwie dodatkiem. Pierwsze informacje na temat jej obecności we
włoskich kulinariach pochodzą z XVI wieku. Potrawa z tradycjami! Choć początkowo jej bazą był czerstwy, toskański chleb oraz cebula, dziś nikt nie wyobraża sobie sałatki bez soczystych pomidorów.

Idealna na lekką kolację, zwłaszcza w sezonie letnim. Sprawdzi się jako dodatek do grillowanych potraw albo przekąska, którą z przyjemnością weźmiemy do pracy.

  • Pomidory należy obrać ze skórki, drobno posiekać i dodać do nich czosnek, sól,
    bazylię, oregano oraz oliwę.
  • Następnie zajmujemy się gwiazdą posiłku – pieczywem. Suche kromki smarujemy
    mieszanką oliwy i czosnku. Tych składników nigdy dość!
  • Podsmażenie na patelni zamieni mało atrakcyjne pieczywo w chrupkie grzanki.
  • Warzywa, których użyjemy do sałatki, rządzą się podstawową zasadą – wybierajmy
    te, które najbardziej nam smakują. Może być to roszponka, rukola lub szpinak,
    surowa papryka czy grillowana cukinia.
  • Dodajemy grzanki i wszystko mieszamy. Całość uzupełniamy pomidorowym sosem,
    który przyrządziliśmy na starcie. Wygląda apetycznie, lecz warto wstrzymać się z
    jedzeniem około 15 minut, by smaki i zapachy zdążyły się połączyć.

Włoski klasyk – bruschetta

Pozostaniemy w śródziemnomorskich klimatach. Bruschetta jest, obok pizzy i makaronu,
jednym z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni włoskiej. Najprościej rzecz ujmując, to grzanka posmarowana dobrej jakości oliwą. Stanowi jeden z najmniej
skomplikowanych patentów na wykorzystanie resztek pieczywa. Sprawdzi się w roli kolacji oraz smacznej przystawki w czasie przyjęcia. W ten sposób suchy chleb ląduje na salonach.

Wariantów potrawy jest mnóstwo. Wszystko zależy od naszych preferencji i zawartości
lodówki. Przygotowując bruschettę warto kierować się kilkoma zasadami:

  • Istotna jest jakość składników – świeże warzywa i zioła dadzą najsmaczniejszy efekt.
  • Jeśli decydujemy się na użycie pomidorów, wybierajmy te twardsze z dużą ilością
    miąższu.
  • W czasie przysmażania pieczywa, należy mieć je na oku. Ważne, żeby było chrupiące
    na zewnątrz, ale w środku zrobiło się przyjemnie miękkie.
  • Nie potrzeba wymyślnych sprzętów kuchennych. Wystarczy patelnia – zwykła lub
    grillowa. W czasie ogrodowego przyjęcia możemy położyć pieczywo na grillu, a gdy
    zależy nam na czasie, sprawdzi się toster.

Niewątpliwie najpopularniejsze jest serwowanie bruschetty w towarzystwie pomidorów z
przyprawami. Na szczęście ta prosta grzanka pozwala rozwijać kulinarne talenty. Smakowity przepis na bruschettę z kurczakiem, ciecierzycą i cukinią czeka na was w tym miejscu. Czerstwe pieczywo może przejść naprawdę dużą metamorfozę!