1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Czekoladowy krem z calvadosem

Składniki
  • gorzka czekolada do wypieków 100 g
  • calvados 50 ml
  • śmietanka 12 % 250 ml
  • trochę mielonego cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej
  • sól szczypta
  • ziarno kakao do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Czekoladę do wypieków rozpuszczamy w kąpieli wodnej: do garnka z gotującą się wodą wstawiamy szklaną miskę i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę.   2. Kiedy czekolada, pod wpływem pary podgrzewającej miskę, zacznie się rozpuszczać, delikatnie mieszamy ją silikonową łopatką i po trochu wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, do momentu aż uzyskamy masę o gładkiej konsystencji.   3. Dodajemy szczyptę soli, trochę przypraw oraz wlewamy calvados. Całość mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.   4. Przelewamy czekoladę do kokilek (lub innych, dowolnych małych naczynek), studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.   5. Gdy krem zgęstnieje, posypujemy go płatkami kakao i ponownie wstawiamy do lodówki, gdzie w spokoju może oczekiwać na przypływ naszego łakomstwa
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu wyróżnionego w konkursie "Przez żołądek do serca" jest Szymon Kubicki

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze