1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Dania z indykiem, które przygotujesz w mniej niż godzinę

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Czas jest dzisiaj towarem deficytowym, o czym często przekonujemy się w kuchni podczas przyrządzania ulubionych potraw. Na szczęście są przepisy, które możemy zrealizować w krótkim czasie. Poniżej trzy propozycje, które zawierają smaczne i wartościowe mięso indycze, które dodatkowo gotuje się szybciej niż np. wołowina czy wieprzowina.

Mięso indycze, czyli wartości odżywcze i sposób na odporność

Do dzisiejszych kuchennych inspiracji nieprzypadkowo wybraliśmy mięso indycze. Jest to bogaty w składniki odżywcze produkt. Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu i cynku. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a witaminy B6 i B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, cynk z kolei pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.

Jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, spożywanie mięsa indyczego pomaga uniknąć chorób dietozależnych, między innymi cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby.

Warto również podkreślić, że takie składniki jak cynk, witaminy B6, B12 i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest to ważne między innymi w profilaktyce infekcji wirusowych i bakteryjnych.

Mięso indyka jest jednym z gatunków mięs polecanych przez ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej osobom stosującym dietę łatwostrawną. Dieta lekkostrawna, inaczej zwana łatwostrawną, jest dedykowana osobom z chorobami przewodu pokarmowego, między innymi we wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, jak również w stanach gorączkowych, w czasie rekonwalescencji oraz osobom po zabiegach operacyjnych. Podstawową funkcją diety łatwostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych.

Indyk z ryżem i brzoskwinią

Do przygotowania tego pełnego intrygujących smaków dania wystarczy filet z indyka, ryż, puszka brzoskwiń, oliwa z oliwek, sos sojowy i przyprawy: imbir, kurkuma, sól oraz pieprz. Zaczynamy od ugotowania ryżu. W międzyczasie można zająć się filetem z indyka: pokroić go w paski, a następnie umieścić w marynacie z oliwy z oliwek, sosu sojowego, startego imbiru, pozostałych przypraw i syropu z brzoskwiń. Mięso można odstawić do lodówki na pół godziny, ale nie jest to niezbędne. Następnie zamarynowanego indyka umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Pod koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie, a po kilku minutach ryż. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, i danie jest gotowe.

Filet z indyka ze szpinakiem i groszkiem

Tym razem filet z indyka prezentujemy w bardziej klasycznym towarzystwie. Wykonanie przepisu nie trwa długo. Poza mięsem potrzebne nam będą warzywa: szpinak i groszek (mogą być mrożone). Danie warto wzbogacić o gotowane ziemniaki. Do przyprawiania wystarczą pieprz i sól.

Mięso indycze kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy groszek, a szpinak  dusimy pod przykryciem przez 10 minut – w ten sposób zachowujemy więcej cennych substancji odżywczych pochodzących z mięsa indyczego i warzyw. Jeśli szpinak był mrożony, rozmrażamy go przed dodaniem do potrawy i odcedzamy nadmiar wody. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Do przygotowania potrawy można użyć również patelni parowej – wówczas ziemniaki mogą być przyrządzane razem z mięsem i pozostałymi składnikami.

Indyk w sosie pietruszkowym

Ten prosty przepis pozwoli wyczarować danie o wyrazistym smaku, które z pewnością docenią osoby dbające o linię, również dlatego, że mięso z indyka jest lepszej jakości, ponieważ zawiera więcej białka. Do jego wykonania potrzebny będzie filet z indyka bez skóry, ryż, zielona fasolka szparagowa, oliwa z oliwek oraz kurkuma. Sos pietruszkowy przygotujemy z jogurtu naturalnego 0% i natki pietruszki.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżeczkę kurkumy – nada mu to piękny, żółty kolor i lekko pikantny smak. Mięso z indyka pokrojone w paski podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Fasolkę szparagową z kolei gotujemy w oddzielnym naczyniu, a na końcu okraszamy ją odrobiną masła z bułką tartą lub otrębami. Drobno posiekaną natkę pietruszki mieszamy z jogurtem naturalnym i szczyptą soli, a następnie miksujemy aż do uzyskania gładkiego sosu. Po ułożeniu wszystkich składników na talerzu ryż i mięso z indyka polewamy sosem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze