Czas jest dzisiaj towarem deficytowym, o czym często przekonujemy się w kuchni podczas przyrządzania ulubionych potraw. Na szczęście są przepisy, które możemy zrealizować w krótkim czasie. Poniżej trzy propozycje, które zawierają smaczne i wartościowe mięso indycze, które dodatkowo gotuje się szybciej niż np. wołowina czy wieprzowina.
Do dzisiejszych kuchennych inspiracji nieprzypadkowo wybraliśmy mięso indycze. Jest to bogaty w składniki odżywcze produkt. Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, B3, B6, B12, potasu, fosforu i cynku. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a witaminy B6 i B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, cynk z kolei pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie.
Jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, spożywanie mięsa indyczego pomaga uniknąć chorób dietozależnych, między innymi cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia tętniczego oraz niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Warto również podkreślić, że takie składniki jak cynk, witaminy B6, B12 i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jest to ważne między innymi w profilaktyce infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Mięso indyka jest jednym z gatunków mięs polecanych przez ekspertów z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej osobom stosującym dietę łatwostrawną. Dieta lekkostrawna, inaczej zwana łatwostrawną, jest dedykowana osobom z chorobami przewodu pokarmowego, między innymi we wrzodach żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych błony śluzowej żołądka, jak również w stanach gorączkowych, w czasie rekonwalescencji oraz osobom po zabiegach operacyjnych. Podstawową funkcją diety łatwostrawnej jest odciążenie przewodu pokarmowego poprzez ułatwienie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych.
Do przygotowania tego pełnego intrygujących smaków dania wystarczy filet z indyka, ryż, puszka brzoskwiń, oliwa z oliwek, sos sojowy i przyprawy: imbir, kurkuma, sól oraz pieprz. Zaczynamy od ugotowania ryżu. W międzyczasie można zająć się filetem z indyka: pokroić go w paski, a następnie umieścić w marynacie z oliwy z oliwek, sosu sojowego, startego imbiru, pozostałych przypraw i syropu z brzoskwiń. Mięso można odstawić do lodówki na pół godziny, ale nie jest to niezbędne. Następnie zamarynowanego indyka umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Pod koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie, a po kilku minutach ryż. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, i danie jest gotowe.
Tym razem filet z indyka prezentujemy w bardziej klasycznym towarzystwie. Wykonanie przepisu nie trwa długo. Poza mięsem potrzebne nam będą warzywa: szpinak i groszek (mogą być mrożone). Danie warto wzbogacić o gotowane ziemniaki. Do przyprawiania wystarczą pieprz i sól.
Mięso indycze kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Następnie dodajemy groszek, a szpinak dusimy pod przykryciem przez 10 minut – w ten sposób zachowujemy więcej cennych substancji odżywczych pochodzących z mięsa indyczego i warzyw. Jeśli szpinak był mrożony, rozmrażamy go przed dodaniem do potrawy i odcedzamy nadmiar wody. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Do przygotowania potrawy można użyć również patelni parowej – wówczas ziemniaki mogą być przyrządzane razem z mięsem i pozostałymi składnikami.
Ten prosty przepis pozwoli wyczarować danie o wyrazistym smaku, które z pewnością docenią osoby dbające o linię, również dlatego, że mięso z indyka jest lepszej jakości, ponieważ zawiera więcej białka. Do jego wykonania potrzebny będzie filet z indyka bez skóry, ryż, zielona fasolka szparagowa, oliwa z oliwek oraz kurkuma. Sos pietruszkowy przygotujemy z jogurtu naturalnego 0% i natki pietruszki.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, dodając do wody płaską łyżeczkę kurkumy – nada mu to piękny, żółty kolor i lekko pikantny smak. Mięso z indyka pokrojone w paski podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Fasolkę szparagową z kolei gotujemy w oddzielnym naczyniu, a na końcu okraszamy ją odrobiną masła z bułką tartą lub otrębami. Drobno posiekaną natkę pietruszki mieszamy z jogurtem naturalnym i szczyptą soli, a następnie miksujemy aż do uzyskania gładkiego sosu. Po ułożeniu wszystkich składników na talerzu ryż i mięso z indyka polewamy sosem.