1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Desery czekoladowe: brownie i mus z wiśnią

Desery czekoladowe: brownie i mus z wiśnią

123rf.com
123rf.com
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że czekolada poprawia nastrój. A z dodatkiem zdrowych bakalii będzie jeszcze lepsza dla organizmu.

Brownie z orzechami Składniki:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich Bakalland
  • 100 g migdałów Bakalland
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml oleju
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Sposób przygotowania: W pierwszej misce mieszamy: mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz kakao. Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy cukier oraz jajka i miksujemy na wolnych obrotach do momentu powstania gładkiej masy. Następnie, porcjami dosypujemy mieszankę mąki i kakao oraz miksujemy by składniki się połączyły. Na sam koniec dodajemy lekko posiekane orzechy i migdały oraz aromat waniliowy. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Do dekoracji proponujemy soczystą truskawkę. Smacznego!

 

Puszysty mus czekoladowy z soczystą wiśnią Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 2 małe jajka
  • Szczypta soli
  • 100g Soczystej Wiśni Bakalland
Sposób przygotowania: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem. Do masy jajecznej wlewamy ostudzoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy z solą na sztywną masę. Porcjami dodajemy ubite białka do masy

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze