fbpx

Detoks „w płynie”, czyli jak wykorzystać oczyszczająca naturę zup

Detoks w płynie, czyli jak wykorzystać oczyszczająca naturę zup
fot. iStock

Nie lubię zup! Perspektywa spędzenia kilku tygodni wyłącznie na jedzeniu w płynie nie zachęciła mnie… W końcu się przełamałam. Już po pierwszym dniu zrobiło mi się ciepło. Po trzecim poczułam przypływ sił i w końcu zaczęłam tracić nadmiar wody (a wraz z nim dodatkowe kilogramy). Poprawił mi się metabolizm. To doświadczenie zmieniło moje nastawienie do zup. Doceniłam je, a co najważniejsze – polubiłam – mówi Karolina Szaciłło.

Kluczem do dobrego nawodnienia, a tym samym oczyszczenia organizmu jest utrzymanie równowagi sodowo-potasowej. Odpowiednio przyrządzona, lekko słona zupa lub wywar jest więc jedną z najlepszych metod na dostarczenie wody i pozbycie się obrzęków (często wynikających właśnie z odwodnienia). Umiarkowana ilość nierafinowanej soli nasyca sodem, a warzywa cennym potasem. Zupa nie tylko dostarczy ci płynu, ale również wartości odżywczych. Zapewni uczucie sytości na dłuższy czas (ma sporą objętość – wypełnia żołądek) i rozgrzeje. Poprawi również metabolizm dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw i ziół.

Ogólne zasady:

1. Ajurweda doprecyzowuje godziny jedzenia poszczególnych posiłków. Porannego szejka lub sok staraj się pić między 7.00 a 9.00. Obiad zjadaj w godzinach południowych (od 12.00 do 14.00). Pamiętaj, że jest to najważniejszy posiłek dnia. Kolację w opcji idealnej powinieneś zjeść przed zachodem słońca. Możemy jednak ogólnie przyjąć, że optymalnie między godziną 17.00 a 19.00 i najpóźniej 3 godziny, zanim położysz się spać.

2. Nie pij nawet w trakcie płynnych posiłków. Płyn rozrzedza soki trawienne i gasi tzw. ogień trawienny. Pić powinieneś około 30 minut przed i po posiłku.

3. Wszystkie posiłki przygotuj na świeżo, czyli w dniu, kiedy zamierzasz jeść.

4. Odczeka 2-4 godziny, nim siądziesz do kolejnego posiłku. W tym czasie poprzedni powinien być już całkowicie strawiony.

5. Każdy dzień rozpocznij od 1-2 szklanek ciepłej wody z cytryną i imbirem. Wypij ją od razu po przebudzeniu.

6. Nie przejadaj się, ale również nie kontroluj przesadnie zjadanych porcji, tak abyś w trakcie oczyszczania nie chodził głodny. Uwaga: w trakcie detoksu nie należy podjadać. Jedz tylko trzy razy dziennie o stałej (w miarę możliwości) porze. Jeśli źle się czujesz, cierpisz na bóle głowy lub nudności, możesz pominąć jeden z posiłków. Upewnij się jednak, że pijesz wystarczająco dużo wody.

7. Detoks „w płynie”, podobnie jak wszystkie inne metody, szczególnie w przypadku poważnych zaburzeń i przewlekłych chorób, należy skonsultować z lekarzem (prowadzącym lub integracyjnym, czyli łączącym medycynę naturalną z konwencjonalną). Może on również pomóc wybrać najlepszą metodę oczyszczania.

Dzień 1

Śniadanie (świeżo wyciskany sok z siemieniem lnianym)

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego

Sposób przygotowania: Sok wyciśnięty z pomarańczy i grejpfruta, tuż przed podaniem, mieszamy ze świeżo mielonym siemieniem lnianym.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Obiad i kolacja (lekka zupa warzywna z czerwoną soczewicą)

Składniki:

  • 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 200 g włoszczyzny pokrojonej w kostkę
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • około 700 ml wody
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • około 150 g cukinii pokrojonej w plasterki
  • 1-2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania: Na tłuszczu pod przykrywką dusimy włoszczyznę. Po około 2-3 minutach dodajemy czosnek i przyprawy. Wlewamy wodę i dodajemy soczewicę. Gotujemy, aż warzywa i soczewica będą miękkie około 20 minut. Dodajemy cukinię i pomidora. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Tuż przed podaniem dodajemy zimnotłoczony wybrany olej.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Dzień 2

Śniadanie (migdał z pomarańczą)

Składniki:

  • świeżo wyciśnięty sok z 3 pomarańczy
  • 1/4 dojrzałego ananasa (obranego i pokrojonego w dużą kostkę)
  • 30 g (garstka) migdałów namoczonych na noc

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Wypijamy najlepiej świeżo po zmiksowaniu.

Obiad i kolacja (egipski bulion z komosą)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 3 liście laurowe
  • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka zmielonych lub utartych w moździerzu nasion kolendry
  • 300 g włoszczyzny startej na tarce o grubych oczkach
  • około 600 ml wody
  • 3 łyżki komosy ryżowej
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • świeżo mielony (najlepiej kolorowy) pieprz do smaku
  • sok z cytryny do smaku (około 1 łyżeczki)
  • poszatkowana natka pietruszki do przybrania
  • 1 łyżka zimnotłczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania: Na oliwie podsmażamy liście laurowe, aż staną się lekko brązowe. Wrzucamy poszatkowany czosnek, a po chwili kolendrę. Dodajemy włoszczyznę. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Uważamy, aby nie przypalić. Wlewamy wodę i dodajemy komosę. Gotujemy, aż warzywa i komosa będą miękkie. Jeśli istnieje taka potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Pod koniec dodajemy sól, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z poszatkowaną natką pietruszki i zimnotłoczonym olejem.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Dzień 3

Śniadanie (mango z gruszką)

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 gruszka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka nasion chia
  • 150 ml wody

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitego płynu. Koktajl wypijamy najlepiej od razu po zmiksowaniu.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Obiad i kolacja (krem z selera)

Składniki:

  • 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 300 g korzenia selera (obranego i pokrojonego w kostkę)
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • około 600 ml wody
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • świezo mielony (najlepiej kolorowy) pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny do smaku
  • garść drobno poszatkowanego selera naciowego
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania: Na tłuszczu pod przykrywką dusimy selera około 5 minut. Uważamy, aby go nie przypalić. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i dusimy jeszcze chwilę. Wlewamy wodę. Dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Zupę miksujemy ręcznym blenderem. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, gałkę, pieprz i sok z cytryny. Podajemy z drobno poszatkowanym selerem naciowym i zimnotłoczonym olejem.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Dzień 4

Śniadanie (marchewkowe pole)

Składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania: Sok z marchwi wyciskamy w sokowirówce lub w wyciskarce ślimakowej. Przed podaniem dodajemy 1 łyżkę zimnotłoczonego oleju.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Obiad i kolacja (zupa z papryki i batatów)

Składniki:

  • 1 łyżka masła sklarowanego lub 2 łyżki oliwy
  • 2 czerwone papryki pokrojone w dość dużą kostkę
  • 1 drobno poszatkowany ząbek czosnku
  • 1 mały (około 250 g) batat obrany i pokrojony w kostkę
  • około 700 ml wody
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli
  • 1-2 szczypty ostrej papryczki chili w proszku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)

Sposób przygotowania: Na tłuszczu dusimy paprykę i czosnek. Pod pokrywką i na średnim ogniu około 10 minut. Uważamy, aby jej nie przypalić. Papryka powinna puścić sok i dusić się, a nie smażyć. Pod koniec duszenia dodajemy batata. Wlewamy wodę i dodajemy kaszę jaglaną. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Papryka ma się trochę rozpadać. Jeśli istnieje potrzeba, dolewamy gorącej wody, aby uzyskać zupę o pożądanej gęstości. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Podajemy z zimnotłoczonym olejem.

fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Więcej przepisów w książce:

Detoksy
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze