1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dieta rozgrzewająca. Przepis na japońską zupę Kenchinjiru

Kikkoman
Kikkoman
Zupy doskonale sycą i są lekkostrawne. I - co szczególnie ważne zimą -  skutecznie ogrzewają organizm od środka. Poniżej przepis na zupę jarzynową z kuchni japońskiej.

Składniki
100 g białej rzodkwi 80 g marchwi 60 g grzybów shiitake 3 cebule dymki 80 g tofu 20 ml oleju roślinnego 1 l bulionu warzywnego 4 łyżki stołowe naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman ½ łyżeczki cukru 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki oleju sezamowego
Sposób przygotowania
Rzodkiew i marchew pokrój na cienkie plasterki, grzyby shiitake na ćwiartki, dymkę na ukośne kawałki o długości 2,5 cm, a tofu pokroić na małe kostki. W garnku rozgrzej olej roślinny, dodaj wszystkie warzywa (z wyjątkiem dymki) i podsmaż przez krótką chwilę. Zalej bulionem warzywnym i naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman, wsyp cukier i zagotuj. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj zupę na wolnym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Zszumuj zupę. ‎‎Łyżkę mąki ziemniaczanej dobrze rozprowadź w dwóch łyżkach wody, a następnie ostrożnie wlej do zupy i rozmieszaj.Dodaj tofu i cebulę dymkę i jeszcze raz zagotuj zupę. Dopraw olejem sezamowym. Zupa wyśmienicie smakuje z gnocchi lub ravioli.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze