fbpx

Jabłkowe lizaki z czekoladą i orzechami

Ekspresowe przepisy na jabłkowe lizaki i domowe lody
fot. iStock

Ten prosty przysmak – ekspresowe lizaki jabłkowe, powstał, gdy podczas ferii zimowych moje dzieci, znudzone, rozglądały się co i rusz po kuchni, domagając się czegoś słodkiego. W misce leżały tylko jabłka. Pokroiłam je w ładne plasterki, rozpuściłam gorzką czekoladę i posiekałam garść orzechów. To był strzał w dziesiątkę – wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.

Ekspresowe lizaki jabłkowe

  • 5 dużych jabłek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 garść posiekanych orzechów laskowych

Jabłka pokrój od góry na plastry o grubości około 1⁄2 cm, omijając szypułkę. Z każdego jabłka wykroisz około 6 plasterków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maczaj w niej jabłka nabite na patyczki lub drewniane widelczyki. Odkładaj na papier, posyp orzechami.

Więcej przepisów w książce:

Zdrowe łakocie
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
?>