1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jabłkowe lizaki z czekoladą i orzechami

fot. iStock
fot. iStock
Zobacz galerię 3 Zdjęcia
Ten prosty przysmak - ekspresowe lizaki jabłkowe, powstał, gdy podczas ferii zimowych moje dzieci, znudzone, rozglądały się co i rusz po kuchni, domagając się czegoś słodkiego. W misce leżały tylko jabłka. Pokroiłam je w ładne plasterki, rozpuściłam gorzką czekoladę i posiekałam garść orzechów. To był strzał w dziesiątkę - wspomina Jolanta Naklicka-Kleser.

Ekspresowe lizaki jabłkowe

  • 5 dużych jabłek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 garść posiekanych orzechów laskowych
Jabłka pokrój od góry na plastry o grubości około 1⁄2 cm, omijając szypułkę. Z każdego jabłka wykroisz około 6 plasterków. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, maczaj w niej jabłka nabite na patyczki lub drewniane widelczyki. Odkładaj na papier, posyp orzechami.

Więcej przepisów w książce:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe łakocie
Autopromocja
Zdrowe łakocie Jolanta Naklicka-Kleser Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze