1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Fasolka po bretońsku z jalapeno

123rf.com
123rf.com
Jesienny talerz nie musi być szary. Jeśli zabraknie nam surowych warzyw, to warto zajrzeć do domowej spiżarni: warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy przez cały rok.

Przygotowując jesienne menu, nie zapominajmy o rozgrzewających przyprawach i smakowitych i warzywach. W tym okresie doskonale sprawdzają się gęste dania jednogarnkowe.

Składniki
5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne) 40 g fasoli 1 cebula 1 papryka 0.5 kg kiełbasy 20 dag wędzonego boczku mały koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania

Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze