Jesienny talerz nie musi być szary. Jeśli zabraknie nam surowych warzyw, to warto zajrzeć do domowej spiżarni: warzywa ze słoika to doskonały sposób na zachowanie smaku produktów sezonowych, którymi cieszyć się możemy przez cały rok.
Przygotowując jesienne menu, nie zapominajmy o rozgrzewających przyprawach i smakowitych i warzywach. W tym okresie doskonale sprawdzają się gęste dania jednogarnkowe.
Składniki
5 papryczek jalapeno (np. marki Kühne)
40 g fasoli
1 cebula
1 papryka
0.5 kg kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
mały koncentrat pomidorowy
Sposób przygotowania
Fasolkę namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować ją do miękkości. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, połowę kostki rosołowej i pokrojoną w kostkę marchewkę. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbaskę, boczek i cebulę. Paprykę i papryczki jalapeno pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki dodać do fasoli. Całość gotować ok. 30 minut. Na koniec fasolkę zabarwić koncentratem pomidorowym i doprawić do smaku.