1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Fasolka po bretońsku

Składniki: 300 g dużej fasoli, 150 g boczku wędzonego, 150 g kiełbasy Lisieckiej, 2 średnie cebule, 6 łyżek koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 łyżki suszonego majeranku, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz do smaku

Fasolę namocz przez kilka godzin lub zostaw na noc. Odkrój od boczku skórę, kość itp. Zmień fasoli wodę, dorzuć te niejadalne skrawki boczku i liść laurowy. Zagotuj, a potem niech się gotuje ok godziny.

W międzyczasie pokrój boczek w kosteczkę, cebule posiekaj i pokrój kiełbasę w półplasterki. Boczek podsmaż, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu, dodać cebulę i zrumienić. Potem dodaj kiełbasę i wszystko smaż przez chwilę. Dodaj zawartość patelni. Gotuj jeszcze godzinę lub dwie - do miękkości fasoli.

Dodaj koncentrat i przyprawy i jeszcze trochę pogotuj, aby sos miał szansę zgęstnieć. A potem najlepiej zostawić na noc, bo następnego dnia jest lepsze.

Potrawa bogata w białko pochodzenia roślinnego, które jest bardzo dobrze przyswajalne i którego zazwyczaj brak w naszej diecie.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla Tefal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze