1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Fondant czekoladowy

Składniki
  • dobra, ciemna czekolada (min 70 proc) 80 g
  • masło 50 g
  • jajko 1 szt
  • żółtko 1 szt
  • cukier 25 g
  • sól mała szczypta
  • mąka 1 łyżka
  • esencja waniliowa 1/4 łyżeczki
  • cukier puder
  • masło i kakao do przygotowania foremek
  • SOS:
  • mrożone maliny 1/2 szklanki
  • cukier 2 łyżki
  • różowy pieprz szczypta
Sposób przygotowania
Dwa ramekiny  wysmaruj masłem, oprósz gorzkim kakao. Nagrzej piekarnik do 220 stopni. W misce ustawionej na rondelku z wolno gotującą się woda roztop czekoladę z masłem, od czasu do czasu je mieszając. Gdy czekolada i masło się połączą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do przestudzenia. Za pomocą miksera ubij jajko, żółtko, cukier i esencję waniliową na puszystą, jasną masę. Dodaj sól i mąkę i wymieszaj. Dodaj masę jajeczną do roztopionej czekolady i delikatnie wymieszaj łopatką, aż do połączenia składników. Przelej masę do przygotowanych ramekinów (do 3/4 wysokości), wstaw do nagrzanego piekarnika  i piecz10 minut. W międzyczasie - jeśli chcesz - przygotuj sos: w rondelku podgrzej maliny z cukrem i szczypta pieprzu, aż owoce zamienią się w gęstą konfiturę. Upieczony fondant wyjmij z piekarnika, odstaw na 1 minutę po czym, uważając, by się nie poparzyć, przełóż na talerzyk do góry dnem. Oprócz cukrem pudrem i natychmiast podawaj - sam lub z  sosem malinowym.
Podsumowanie przepisu
Wbrew pozorom czekoladowy fondant nie jest wielce skomplikowanym deserem. Składa się z zaledwie kilku składników - dlatego kluczowe jest zadbanie o ich jakość. Cała sztuk opiera się tu na czasie - ciastko trzeba wyjąc z piekarnika nie za wcześnie, ani nie za późno - tylko wówczas fondant uzyska pożądaną konsystencję, będzie upieczony z zewnątrz, a w środku będzie skrywał wnętrze z płynnej, ciemnej czekolady. W cenie jest prostota, więc fondant wystarczy oprószyć cukrem pudrem, który nieco osłodzi mocno czekoladowy deser. Jednak w wyjątkowych sytuacjach można go podać z prostym malinowym sosem z malin, lekko doprawionych różowym pieprzem -pisze Małgorzata Minta, autorka przepisu. 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze