Składniki
- mrożone ciasto francuskie po 300 g 4 płaty
- jabłka (kwaśne) 1-2 sztuki
- surowa masa marcepanowa 30 g
- orzechy laskowe (grubo posiekane) 30 g
- rodzynki namoczone w rumie 30 g
- cukier z cynamonem 2 łyżki stołowe
- białko do posmarowania 1 szt
- żółtko do posmarowania 1 sztuka
Sposób przygotowania
1. Ciasto rozmrozić i ułożyć jego płaty jeden
na drugim. Następnie rozwałkować je do powierzchni ok. 40x20 cm i podzielić na 8 kwadratów o wielkości ok. 10x10 cm.
2. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Masę marcepanową również pokroić w kostkę. Kawałki marcepanu i jabłek kłaść na kwadratach z ciasta razem z orzechami laskowymi i osączonymi z rumu rodzynkami. Na końcu posypać nadzienie cukrem zmieszanym z cynamonem.
3. Wszystkie rogi każdego z kwadratów posmarować białkiem, zagiąć je do środka i dokładnie skleić ze sobą brzegami.
4. Układać kwadraty na blasze do pieczenia opłukanej uprzednio zimną wodą. Posmarować ciastka roztrzepanym żółtkiem i piec na złoty kolor w temperaturze około 200 stopni.
Więcej takich przepisów znajdziecie na Podsumowanie przepisu
Jabłka powinny być w miarę kwaśne. Nadają one ciastkom bardziej owocowy smak niż słodkie odmiany jabłek.