1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gofry waniliowe z żurawiną amerykańską

Składniki na ok. 16 gofrów: 250 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 250 g mąki, 250 g twarogu, 6 jajek (wielkość M), 250 g masła o temperaturze pokojowej100 g suszonych żurawin amerykańskich

1. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym i mąką. Dodać twaróg, jajka i masło, wyrobić na gładkie ciasto używając miksera. Dodać żurawiny amerykańskie, wymieszać wszystko łyżką.

2. Rozgrzać gofrownicę. Ciasto wylać chochlą na dolną część gofrownicy, zamknąć pokrywkę, piec przez kilka minut.

3. Gofry podawać z bitą śmietaną i cukrem pudrem.

Rada: Gofry smakują najlepiej na ciepło. Można je jednak przygotować wcześniej, a przed podaniem odgrzać w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni.

 

Wartości odżywcze jednej sztuki: Wartość energetyczna: 298 kcal / 1252 kJ

Białko: 5,4 g; Tłuszcz: 15,7 g ; Węglowodany: 32,3 g

Cranberry Marketing Committee.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze