1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Gravad lax z marynowanymi ziemniakami, kaparami i kwaśną śmietaną

Składniki
  • Filet z łososia 160 g
  • Koper świeży 20 g
  • Sól morska 10 g
  • Cukier 10 g
  • Ziarna kopru włoskiego 3 g
  • Gravad Lax gotowy w plastrach 100 g - 2 plastry
  • Ziemniaki 120 g
  • Pieprz czarny młotkowany
  • Kapary w zalewie 10 g
  • Rzodkiewka 30 g
  • Kapary z ogonkiem 30 g
  • Świeży koper dwie gałązki
  • Cytryna 30 g
  • Kwaśna śmietana 30 g
Sposób przygotowania
Posiekaj drobno koperek, sól i cukier wymieszaj w misce. Posiekanym koperkiem natrzyj surowego łososia. Na wierzch ryby wysyp sól i cukier. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin. Gotowane ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę, kapary, grubo mielony pieprz. Dopraw do smaku solą. Tak przygotowaną sałatkę z ziemniaków połóż na talerzu. Ułóż łososia. Dodaj śmietanę i cytrynę, Przed podaniem udekoruj świeżym koprem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze