Składniki
- Filet z łososia 160 g
- Koper świeży 20 g
- Sól morska 10 g
- Cukier 10 g
- Ziarna kopru włoskiego 3 g
- Gravad Lax gotowy w plastrach 100 g - 2 plastry
- Ziemniaki 120 g
- Pieprz czarny młotkowany
- Kapary w zalewie 10 g
- Rzodkiewka 30 g
- Kapary z ogonkiem 30 g
- Świeży koper dwie gałązki
- Cytryna 30 g
- Kwaśna śmietana 30 g
Sposób przygotowania
Posiekaj drobno koperek, sól i cukier wymieszaj w misce. Posiekanym koperkiem natrzyj surowego łososia. Na wierzch ryby wysyp sól i cukier. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 12 godzin. Gotowane ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno pokrojoną rzodkiewkę, kapary, grubo mielony pieprz. Dopraw do smaku solą. Tak przygotowaną sałatkę z ziemniaków połóż na talerzu. Ułóż łososia. Dodaj śmietanę i cytrynę, Przed podaniem udekoruj świeżym koprem.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański