Składniki
- umyte i oczyszczone omułki 1,5 kg
- natka pietruszki, posiekana jedna garść
- natka kolendry jedna garść
- sok z limonki 1 łyżka
- papryczka chili, posiekana pół łyżeczki
- oliwa extre vergin 100 ml
Sposób przygotowania
W dużej misce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, sok z limonki, oliwę, posiekane chilli, kolendrę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mocno rozgrzewamy grill. Omułki kładziemy na ruszcie. Gdy wszystkie otworzą się delikatnie - zdejmujemy je i przekładamy do miski z dressingiem. Dokładnie mieszamy i podajemy. Podsumowanie przepisu
Omułki to oryginalny sposób na weekendowe grillowanie. Warto eksperymentować i wrzucić na ruszt także inne skorupiaki - sercówki, małże św. Jakuba, krewetki czy langustynki. Zasada jest tylko jedna - ruszt musi być bardzo dobrze rozgrzany! Owoce morza grillujemy krótko, tak aby nie straciły swojej soczystości.