1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Grillowane omułki z chilli i kolendrą

Składniki
  • umyte i oczyszczone omułki 1,5 kg
  • natka pietruszki, posiekana jedna garść
  • natka kolendry jedna garść
  • sok z limonki 1 łyżka
  • papryczka chili, posiekana pół łyżeczki
  • oliwa extre vergin 100 ml
Sposób przygotowania
W dużej misce przygotowujemy dressing. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, sok z limonki, oliwę, posiekane chilli, kolendrę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy grill. Omułki kładziemy na ruszcie. Gdy wszystkie otworzą się delikatnie - zdejmujemy je i przekładamy do miski z dressingiem. Dokładnie mieszamy i podajemy. 
Podsumowanie przepisu
Omułki to oryginalny sposób na weekendowe grillowanie. Warto eksperymentować i wrzucić na ruszt także inne skorupiaki - sercówki, małże św. Jakuba, krewetki czy langustynki. Zasada jest tylko jedna - ruszt musi być bardzo dobrze rozgrzany! Owoce morza grillujemy krótko, tak aby nie straciły swojej soczystości.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze