1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Grzanki z chałki - rozkosz dla podniebienia

Takie grzanki można przygotować z chałki, brioszki lub innej bułki (Fot. Maia Sobczak/qmamakasze)
Takie grzanki można przygotować z chałki, brioszki lub innej bułki (Fot. Maia Sobczak/qmamakasze)
Zobacz galerię 3 zdjęcia
Na śniadanie, na podwieczorek, na małe co nieco. Chrupiące, ciepłe słodko - słone.  Grzanki idealne.

Chałka z masłem orzechowym i granolą

z przepisu Mai Sobczak, autorki bloga Qmamkasze
1 gruby plaster chałki |1/4 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka lub dwie masła klarowanego 1/2 szklanki mleka roślinnego 2 łyżki domowej granoli ewentualnie owoce

 (Fot. Maia Sobczak/qmamakasze) (Fot. Maia Sobczak/qmamakasze)

W rondelku podgrzewamy mleko. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy do niego przyprawę korzenną i wkładam na to kromkę chałki. Obtaczamy ją w maśle i podsmażamy na złoto z każdej strony. Na końcu podlewamy ją syropem klonowym i jeszcze raz, krótko smażymy z obu stron. Ciepłą wykładamy na głęboki talerz, smarujemy słonym masłem orzechowym z wierzchu i posypujemy domową granolą.

Przepis pochodzi z książki:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze