fbpx

Guacamole

Nazwa guacamole pochodzi od dwóch słów: ahuacama alli – w języku nahuatl: awokado oraz molli: sos. Zielina, kremowa pasta o intrygującym smaku jest jedną z ulubionych przekąsek na świecie.
Dwa dojrzałe awokado (dowolny gatunek)

Sok z połowy limonki (lepiej ie zastępować cytryną)

Pół czerwonej cebuli

Niewielki dojrzały pomidor

Świeża kolendra

Papryczka chili/ marynowana chili

Sól, pieprz

Cebulę kroimy w drobna kosteczkę i polewamy sokiem z limony – złagodzi to jej smak. Awokado przekrawamy na pół i – po wyrzuceniu pestki – wydrążamy miąższ. Ucieramy go widelcem na pastę (są jednak wielbiciele guacamole, które ma wielkie kawałki zielonego warzywa w środku – sprawdźcie, która bardziej wam smakuje). Pomidora po sparzeniu pozbawiamy skórki i kroimy w drobną kostkę (będzie smaczniejszy, jeśli go wypestkujemy), dodajemy do awokado. Drobniutko kroimy chili – wrzucamy do pasty. Przyprawiamy solą, pieprzem i hojnie – kolendrą. Jeśli chcemy, żeby pasta orzeźwiała – podlewamy jeszcze sokiem z limonki.

Guacamole jest idealne jako dip do warzyw czy chipsów, jako zamiennik masła lub postawa do tortilli. Świetnie też smakuje z rybą.