[purerecipe]
Składniki
- Tahina (pasta sezamowej) 1-2 łyżki
- Cytryna lub limonka 1
- Czosnek 1-2 ząbki
- Sól
- Pieprz
- Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Rozmasowaną ciecierzycę (można użyć po prostu miksera lub rozgnieść widelcem) mieszamy z tahiną i dolewamy oliwy z oliwek – aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawiamy czosnkiem, cytryną, pieprzem i solą. Odstawiamy aż smaki się „przegryzą”.
Podsumowanie przepisu
Najpopularniejsze chyba arabskie smarowidło, potrawa narodowa paru państw w tamtym regionie. Niezwykle zdrowy idealnie smakuje z grillowaną pitą lub warzywami, jednak jest też idealnym dodatkiem do obiadu, lub podstawą kanapki.
Ortodoksyjny przepis zakłada, że ciecierzycę należy namoczyć na noc i potem ugotować do miękkości, można jednak posłużyć się tą z puszki, po uważnym jej odsączeniu. Na mniej wiecej objętość puszki ciecierzycy potrzebujemy: