1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Hummus

Hummus

[purerecipe]

Składniki
  • Tahina (pasta sezamowej) 1-2 łyżki
  • Cytryna lub limonka 1
  • Czosnek 1-2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Rozmasowaną ciecierzycę (można użyć po prostu miksera lub rozgnieść widelcem) mieszamy z tahiną i dolewamy oliwy z oliwek – aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Doprawiamy czosnkiem, cytryną, pieprzem i solą. Odstawiamy aż smaki się „przegryzą”.
Podsumowanie przepisu
Najpopularniejsze chyba arabskie smarowidło, potrawa narodowa paru państw w tamtym regionie. Niezwykle zdrowy idealnie smakuje z grillowaną pitą lub warzywami, jednak jest też idealnym dodatkiem do obiadu, lub podstawą kanapki. Ortodoksyjny przepis zakłada, że ciecierzycę należy namoczyć na noc i potem ugotować do miękkości, można jednak posłużyć się tą z puszki, po uważnym jej odsączeniu. Na mniej wiecej objętość puszki ciecierzycy potrzebujemy:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze