(4 porcje)
4 świeże jajka
1,5 litra wody
200 ml octu winnego
Sos holenderski:
200 g masła
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
3 żółtka
Sól i pieprz|(4 porcje)
4 świeże jajka
1,5 litra wody
200 ml octu winnego
Sos holenderski:
200 g masła
2 łyżeczki octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
3 żółtka
Sól i pieprz
Wodę zagotowujemy. Zmniejszamy ogień aby nie wrzała. Dodajemy ocet. Jajka rozbijamy i wkładamy pojedynczo, delikatnie obracając je łyżką. Jajka gotujemy 3 minuty. W misce ucieramy żółtka z solą i pieprzem. W rondelku zagotowujemy sok z cytryny i ocet. Następnie dodajemy do jajek, cały czas ucierając. Masło wkładamy do rondla i rozpuszczamy, po czym bardzo powoli dodajemy do jajek z octem i sokiem z cytryny. Im wolniej będziemy dolewać masło tym sos wyjdzie gładszy. Jajka po benedyktyńsku najlepiej smakują z grzanką, chrupiącym bekonem i świeżą sałatą.