1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Jajka z kawiorem, gruyèrem i łososiem na trawce z rzeżuchy

Składniki
  • jajka 4-5 szt.
  • wędzony łosoś w plastrach 150 g
  • ser Gruyèr 50 g
  • majonez 2 łyżki
  • czarny kawior 1 puszka
  • rzeżucha (opcjonalnie szczypiorek) 2 garści
  • koperek 1 wiązanka
  • kurkuma pół łyżeczki dla koloru
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • cytryna pół cytryny do dekoracji
Sposób przygotowania
Jajka ugotowane na twardo przekrawamy na dwie połówki. Wydrążamy żółtka. Do żółtek dajemy majonez i miksujemy przy pomocy blendera na aksamitną masę. Później 100 g łososia siekamy jak na tatara (resztę łososia pozostawiamy do dekoracji). Posiekanego łososia dodajemy do żółtek. Dodajemy także rzeżuchę albo szczypiorek oraz koperek. Doprawiamy kurkumą (głównie dla uzyskania ładniejszej barwy) oraz pieprzem. Na koniec dodajemy  tarty ser. Wszystko mieszamy łyżką. Wypełniamy białka tym farszem najlepiej rękawem cukierniczym. Ja wypełniałam przy pomocy zwykłego woreczka. Jajka układamy na trawce utworzonej z rzeżuchy albo na szczypiorku i koperku. Dekorujemy paseczkami łososia, koperkiem, plasterkami cytryny a na sam koniec dodajemy po pół łyżeczki kawioru. 
Podsumowanie przepisu
Przedstawiam eleganckie podanie jajek bo z czarnymi diamentami morza...czyli z kawiorem. Ser Gruyèr ma  lekko orzechowy smak. Odrobina luksusu każdemu się należy nie tylko od święta :)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze