Do przyrządzenia marynaty używamy wody, octu, przypraw oraz odrobiny słodyczy, proponuję więc cukier trzcinowy lub miód. Proporcje to zazwyczaj 2 porcje wody na 1 porcję octu oraz 1 łyżkę miodu. Wodę, ocet i miód zagotowujemy. Za każdym razem spróbujcie swojej marynaty i sporządzajcie ją według swojego podniebienia. To wam musi ona smakować - przekonuje Jolanta Naklicka-Kleser.
Składniki:
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- kilka suszonych liści curry (opcjonalnie)
- marynata z octem jabłkowym
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Rzodkiewki umyj i pokrój na pół. Wraz z przyprawami włóż je do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.
zdj. Kornelia Stec
Składniki:
- 3 marchewki
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- marynata z octem winogronowym
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Marchewkę umyj i pokrój w plasterki. Nasiona kolendry upraż na suchej patelni. Marchewkę wraz z przyprawami włóż do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarni.
zdj. Kornelia Stec
Składniki:
- 3-4 marchewki
- 1/2 granatu
- marynata z octem z winogron
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Zrób wstążki z marchewki przy pomocy obieraczki do warzyw. Włóż je z pestkami granatu do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.
zdj. Kornelia Stec
Składniki:
- 6 kolorowych marchewek
- 1 pęczek tymianku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- marynata z octem shery
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Marchewki umyj, pokrój w plasterki, a następnie wraz z tymiankiem i pieprzem włóż do słoika i zalej marynatą. Zakręć dobrze słoik i odstaw do spiżarki.
zdj. Kornelia Stec
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 100 g borówki amerykańskiej
- marynata z octu balsamicznego
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Cebulę pokrój w piórka, ułóż w słoiku na przemian z borówkami i zalej przygotowaną marynatą. Zakręć słoik i odstaw w spiżarni.
zdj. Kornelia Stec
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- sól, czarny pieprz
- oliwa do smażenia
- marynata z octu winogronowego
Sposób przygotowania: Przygotuj marynatę. Bakłażany pokrój w kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, a cebulę drobno posiekaj. Bakłażana obsmaż krótko na niewielkiej ilości oliwy. Potem zrób to samo z cebulą i marchewką. Dopraw solą i pieprzem. Na zmianę układaj warzywa w słoiku. Zalej marynatą, zakręć słoik i odstaw do spiżarni.
zdj. Kornelia Stec
Więcej na temat przetworów i autorskich receptur w książce "Zdrowe przetwory" Jolanty Naklickiej-Kleser, Wydawnictwo Zwierciadło. Książka dostępna jest TUTAJ