fbpx

Jakie kabanosy wybrać?

Jakie kabanosy wybrać?
fot. materiały partnera

Aromatyczne, podsuszane i cieniutkie – do czego można przyporządkować ten zaskakujący zestaw cech? Dla amatorów przysmaków to raczej dość łatwa zagadka. Tak, to właśnie kabanosy, które od pewnego czasu należą do najchętniej kupowanych przez Polaków przekąsek mięsnych. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów tych kiełbasek, jednak z pewnością nie wszystkie są godne naszej uwagi. Na co więc warto zwracać uwagę przy zakupie?

Popularność kabanosów

Wbrew pozorom te cieniutkie i niepozorne kabanosy mogą znaleźć szerokie zastosowanie w przygotowywaniu posiłków. Dodatkowo są one naprawdę smaczne, a te tradycyjne charakteryzują się najwyższą jakością surowców wykorzystanych do ich wyprodukowania. Warto wiedzieć, że kabanos to jeden ze sztandarowych polskich produktów i nie tylko na rodzimym rynku. Nasze kiełbaski są także ogromnie doceniane za granicą. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ kabanosy są produkowane w Polsce już kilku stuleci. Jednak producenci zawsze sięgali po wysokiej jakości mięso wieprzowe. Stąd też wywodzi się ich nazwa, która pochodzi od określenia kaban, czyli wieprz.

Jak wybrać produkt wysokiej jakości?

Na samym początku warto pamiętać, że kabanosy to “suche” kiełbaski, dlatego do wyprodukowania np. 100 g kiełbasek potrzebujemy więcej niż 100 g mięsa. Nie oznacza to jednak, że produkty, w których użyto 180 g, są lepsze od tych, gdzie użyto (wbrew pozorom) “tylko” 130 g mięsa. Powinno być jej więcej niż 100 g, jednak warto mieć na uwadze fakt, że najważniejsza jest jakość oraz pochodzenie.

Krótki skład to cecha wysokiej jakości produktów. Dlatego przed zakupem koniecznie powinniśmy zerknąć na etykietę. Na pierwszym miejscu powinno znaleźć się mięso – im więcej, tym lepiej. Sprawdźmy, czy w składzie nie znajdują się konserwujące azotany, fosforany i inne tego typu dodatki. Jeśli są wyszczególnione w liście, jest to dla nas znak, aby odłożyć opakowanie z powrotem na sklepową półkę. Na etykiecie ponadto powinien znaleźć się także pieprz lub naturalne przyprawy, a nie sztuczne aromaty.

Wbrew pozorom wygląd kabanosów jest także ważny. Wysokiej jakości produkty powinny być długie, cienkie, a także równomiernie pomarszczone i zagięte na wpół. Wszystkie kiełbaski zakończono parówkowato, możemy uznać za “niepewny” i podrabiany produkt. Prawdziwy kabanos musi “trzaskać” podczas przełamywania i wręcz chrupać pod zębami.

Kabanosy Tarczyński Naturalnie – wybór idealny

Aktualnie na rynku znajdziemy naprawdę dużo różnych rodzajów kabanosów – przecież każda szanująca się firma, która zajmuje się produkcją oraz przetwórstwem mięsa, posiada w swojej ofercie przynajmniej jedną ofertę kabanosów. Czasami bywa ich jednak o wiele więcej. Na naszą uwagę kabanosy z linii Tarczyński Naturalnie, które charakteryzują się krótkim składem – mięso, sól i przyprawy. Jest to także produkt bezglutenowy pozbawiony dodatku konserwantów. Warto dodać, że zarówno kabanosy z szynki, jak i z kurczaka są praktycznie zapakowane – w dwukomorowe opakowanie (duopak), dzięki temu jeden zakup równa się dwóm świeżym porcjom.

Kabanosy to popularna przekąska, która towarzyszy nam podczas imprez, pikników oraz wypadów za miasto. Jednak warto pamiętać, że kabanos, kabanosowi nierówny. Dlatego podczas zakupów musimy zwracać szczególną uwagę na skład produktu i wybierać te, które posiadają na etykiecie jak najmniej zbędnych dodatków do żywności.

?>