1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jesienne koktajle herbaciane na odporność

Jesienne koktajle herbaciane na odporność

124rf.com
124rf.com

Przyczyną gorszego samopoczucia jesienią jest nie tylko mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne oraz częstsze zmiany pogody, ale i zmiana diety. Po okresie bogatym w świeże warzywa i owoce zaczynamy jeść mniej witamin, spożywając więcej tłuszczy. W połączeniu z mniejszą ilością czasu spędzanego na świeżym powietrzu może to powodować gorsze samopoczucie i obniżać odporność. Na wzmocnienie warto wypić codziennie odżywczy koktajl herbaciany,

Koktajl z aronii na odporność

Aronia to prawdziwa bomba witaminowa! Jest bogata w witaminy C, B oraz E, a dodatkowo posiada znaczne ilości błonnika, karotenu i manganu. Pozwoli zwiększyć odporność naszego organizmu chroniąc go przed infekcjami. Poniżej przepis na koktajl z tym cudownym owocem.

Składniki:

  • herbata Akbar Pure Ceylon
  • ½ szklanki aronii
  • łyżka miodu wielokwiatowego
  • gałązka mięty do ozdoby
Przygotowanie: W szklance przygotuj mocny napar z herbaty. Dodaj aronię i łyżkę miodu. Wszystko dokładnie zblenduj. Podawaj w szerokich szklankach z listkami mięty.

Koktajl witaminowy z jarmużem

Na sklepowych półkach coraz częściej pojawia się jarmuż. To niepozorne warzywo przypominające sałatę jest bogate w witaminy i składniki odżywcze. Jako doskonałe źródło białka, błonnika i składników mineralnych dobrze sprawdzi się w trakcie wrześniowych zmian pogodowych. Chcąc pozbawić go gorzkiego posmaku można umyte liście zamrozić.

Składniki:

  • herbata Akbar Pure Ceylon
  • garść jarmużu
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 banan
Przygotowanie: Jarmuż i seler naciowy dokładnie myjemy. Herbatę parzymy i przelewamy do blendera. Dodajemy warzywa i banana. Wszystko razem blendujemy.

Herbata rozgrzewająca z imbirem

Rozgrzewających dodatków do herbaty nie brakuje. Wśród licznych propozycji znajdują się między innymi miód lipowy, imbir, sok malinowy, cynamon czy goździki. Składniki te można dowolnie komponować, kierując się własnymi upodobaniami kulinarnymi. Poniżej przepis na herbatę z miodem i imbirem.

Składniki:

  • herbata Akbar Pure Ceylon
  • łyżka miodu lipowego
  • kawałek korzenia imbiru
  • plasterek cytryny
Przygotowanie: Herbatę parzymy przez 3-5 minut. Od razu dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę imbir. Kiedy będzie już ciepła (nie gorąca) dodajemy miód i plasterek cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze