1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kakaowe naleśniki z truskawkami

Bakalland
Bakalland
Doskonałym połączeniem smakowym są truskawki i chrupiące bakalie czy suszone owoce.

Truskawki to jedne z najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych owoców lata. Sezon na nie wkrótce się zacznie, warto więc jeść je w każdej postaci, bo aromatu i smaku prawdziwych polnych truskawek nie da się porównać z z importowanymi owocami, które trafiają do nas przez cały rok.

Składniki
Składniki na ciasto: 250 ml mleka 250 ml wody 2 jajka 300 g mąki szczypta soli 3 łyżki kakao

Dodatki: 0,5 kg świeżych truskawek, 0,5 kg borówki amerykańskiej, 100 g orzechów włoskich Bakalland, 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania
Jajka delikatnie ubijamy z odrobiną soli, dodajemy mąkę, kakao, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy wszystko na gładką masę, w zależności od konsystencji ciasta możemy dodać więcej mąki lub wody. Dobrze przygotowane ciasto powinno delikatnie spływać po łyżce. Następnie przelewamy ciasto porcjami na małą patelnię, smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki dekorujemy orzechami i świeżymi owocami, całość polewamy delikatnie syropem klonowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze