1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Karmelizowane figi w sosie jogurtowo-cynamonowym

Karmelizowane figi w sosie jogurtowo-cynamonowym

Składniki
  • świeże figi 4 sztuki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki stołowe
  • likier pomarańczowy 1 łyżka stołowa
  • pełnotłusty jogurt 200 g
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 1 łyżka stołowa
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka stołowa
  • masło 1 łyżka stołowa
  • cukier 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
  1. Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
  2. Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
  3. Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
  5. Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7 Czas smażenia: 5-7 minut Więcej takich przepisów znajdziesz na |
  1. Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
  2. Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
  3. Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
  5. Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7 Czas smażenia: 5-7 minut Więcej takich przepisów znajdziesz na

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze