1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Kärntner Kasnudeln - Pierogi z Karyntii

Kärntner Kasnudeln to karynckie pierogi wypełnione smakowitym farszem z ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku oraz świeżego pieprzu.

Składniki na ciasto: 500 g mąki, ciepła woda, sól

Składniki na nadzienie: 500 g ziemniaków, 750 g twarogu, 12 g masła, 20-30 g mięty, 15 g trybuli (Anthriscus Pers.), 2 średnie cebule, 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Wsypać mąkę do naczynia, posolić. Dolać ciepłej wody do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść i odstawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i ugotować i ugnieść pozostawić do wystygnięcia. Czosnek i cebulę drobno pokroić i przyrumienić na maśle, na złocisty kolor. Ziemniaki przełożyć do naczynia dodać cebulę i czosnek, pieprz sól oraz zioła. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy i szklanką formować i wycinać dosyć duże kółka. Formować pierożki, ugniatając rogi w taki sposób by powstał warkocz. Zagotować garnek wody, wrzucać pierogi do wrzącej wody, aż do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawać z masłem lub skwarkami i zieloną sałatą.

Więcej przepisów na austriackie dania

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze