1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Karp według Łukasza Konika

Łukasz konik postanowił podzielić się z nami swoimi wspomnieniami wigilijnymi i ulubionym przepisem świątecznym:

Wigilijne smaki, jakie udało mi się zapamiętać z dzieciństwa, to przede wszystkim smażone karpie w klarowanym maśle z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Delikatny, rozpływający się w ustach smak ryby. Pamiętam jeszcze puszysty sernik z bakaliami mojej babci. Niestety dzisiaj jest już trudno zrobić taki sam, jaki kiedyś.   Przepis Łukasza Konika na KARPIA 2 filety z karpia po 200 g (najlepszy z Milicza) 1 cebula duża 2 żabki czosnku sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy ziele angielskie masło klarowane około 400g   filety karpia przyprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Obkładamy cebulą pokrojoną w piórka, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Pozostawiamy tak na minimum 12 h. Następnie rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy karpie, aż uzyskają złoty kolor.  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze