fbpx

Kasze i ich wartości odżywcze

Kasze i ich wartości odżywcze
Kasze to jadalne nasiona zbóż i roślin. (Fot. Getty Images)

Kasze są wspaniałym zdrowym i bogatym w substancje odżywcze pokarmem, zalecanym do stosowania w codziennej diecie. Jakie drogocenne właściwości kryją w sobie różne rodzaje kasz?

Warto podkreślić, że kasze to jadalne nasiona zbóż i roślin. W Polsce najbardziej znane kasze to: kasza gryczana z gryki, kasza jęczmienna z jęczmienia, kasza jaglana z prosa, kasza manna z pszenicy i kasza kukurydziana.

Jak ugotować kaszę?

Każdy rodzaj kaszy należy przed gotowaniem umyć. Kaszę przygotowuję w ten sposób, że odmierzam 1 szklankę kaszy i zalewam ją 3 szklankami wrzącej wody, a po zagotowaniu zmniejszam gaz i gotuję na małym ogniu 20 – 30 min. Pęczak gotuje się dłużej – nawet ponad 60 min. Można skrócić ten czas, namaczając pęczak na kilka godzin (6-8) w wodzie. Bardziej sypką kaszę otrzymamy, zmniejszając ilości wody lub podprażając ją z oliwą przed gotowaniem. Aby otrzymać z kolei kaszę bardziej ugotowaną, miękką, można dodać więcej wody. Warto poeksperymentować, tak z ciekawości, jaka ilość wody pozwala nam uzyskać najbardziej smaczną kaszę.

Jeżeli chcesz jeść kaszę na śniadanie czy wziąć do pracy na lunch, możesz ugotować ją wieczorem. Zawsze znajdzie się rozwiązanie. Zwłaszcza, że gdy kasza gotuje się na małym ogniu, masz 20-30 min dla siebie. Kasze przygotowane według indywidualnych potrzeb dają poczucie sytości i energię. Dostarczają wspaniałych wrażeń smakowych, uspokajają nerwy, poprawiają pamięć i gwarantują dobry sen.

Kasza gryczana. W porównaniu do innych kasz nie zawiera glutenu i nie zakwasza organizmu. Jest wspaniałym źródłem rutyny, która wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała hemoroidom, zmniejsza ciśnienie krwi. Jest zalecana dla osób cierpiących na problemy żołądkowe.

W zależności od stopnia uprażenia może mieć różne kolory, od prawie białej surowej do ciemnobrązowej – mocno uprażonej. Kaszę można samemu uprażyć na patelni, regulując stopień uprażenia tak, by najbardziej odpowiadał.

Kilka propozycji podania kaszy gryczanej:

  • Kasza gryczana wspaniale smakuje z duszonymi warzywami, można przyrządzić z ugotowanej kaszy gryczanej puree i podać z grzybami i cebulką.
  • Inne przepyszne danie to kotlety ze zmiksowanej kaszy gryczanej, tofu i kapusty kiszonej.
  • Zmiksowana kasza gryczana jest doskonałym farszem do naleśników lub pierogów.
  • Gryczany pudding to dobry pomysł na sobotnie lub niedzielne śniadanie.

Kasza jaglana. Dla mnie to królowa wszystkich kasz. Jest zasadotwórcza, równoważy nadkwasotę, odświeża oddech, ponieważ wstrzymuje rozwój bakterii w ustach, nie zawiera glutenu. Jest dobrym źródłem aminokwasów, czyli białka, witamin z grupy B, a przede wszystkim krzemu. Ze względu na działanie przeciwgrzybiczne jest zbożem zalecanym dla osób cierpiących na drożdżycę. Jest pomocna przy niestrawności, biegunce, wymiotach, cukrzycy. Zanim nie wyparły jej ziemniaki, była w przeszłości bardzo popularna w Europie.

Można ją przyrządzać na słodko i pikantnie, może być daniem głównym lub dodatkiem. Dobrze smakuje z warzywami, takimi jak cebula, marchewka, dynia, kabaczek, pieczarki, fenkuł, papryka a także z rodzynkami, daktylami, cynamonem, sezamem. Możliwości jest wiele.

Kasza jęczmienna. Występuje w postaci pęczaku (całe ziarno) lub jako kasza mazurska czy wiejska (rozdrobniona). Pęczak zawiera więcej składników odżywczych niż kasze rozdrobnione np.: 2 razy więcej wapnia, 3 razy więcej żelaza, a także więcej błonnika i białka. Działa przeczyszczająco, żeby więc zminimalizować ten efekt, pęczak należy przed gotowaniem uprażyć na suchej patelni, aż uzyskamy aromat podobny do orzechowego. Uprażony jęczmień uważany jest za zboże bardziej zasadowe. Zupa z kaszą jęczmienną wskazana jest w czasie gorączki. W odróżnieniu od gryki i jaglanki, kasza jęczmienna zawiera gluten.

  • Kaszę jęczmienną można stosować w daniach obiadowych z grillowanymi lub pieczonymi warzywami lub jako główny składnik kotletów czy placków, które możemy smażyć na patelni lub piec w piekarniku.
  • Świetny wydaję się pomysł z jej wykorzystaniem jako składnika humusu.
  • Dla miłośników zup może być składnikiem grzybowej zupy krem czy wspaniałego krupniku.
  • Z uprażonego jęczmienia, który między innymi wspomaga trawienie i łagodzi zmęczenie, wytwarza się kawę jęczmienną. Zachęcam do spróbowania kawy zbożowej jako zamiennika kawy naturalnej.

Kasza manna z pszenicy. Jeśli chodzi o spożywanie kasz pochodzących z pszenicy, to warto zauważyć, że zboże to pobudza wzrost oraz zwiększa masę ciała i dlatego kasza manna jest zalecana dzieciom i osobom wątłym. Natomiast osoby otyłe powinny ją spożywać w małych ilościach i rzadko. Pszenica czasami wywołuje reakcje alergiczne. Obecnie dostępne są w sprzedaży 2 rodzaje kaszy manny: w postać drobniutkich białych kuleczek, z oczyszczonego ziarna pszenicy, i kasza manna razowa z pełnego ziarna.

Kasza manna jest podstawą dań dla dzieci jak również wielu deserów. W postaci pikantnej można ją łączyć z dymką lub porami. Możliwości jest tak wiele, że najlepiej przyrządzić kaszę zgodnie z upodobaniami.

Kasza kukurydziana. Ma postać drobnej, łatwo rozgotowującej się kaszki. Sama kukurydza najczęściej jest łączona z kuchnią meksykańską i tortillą oraz z włoską jako polenta. Polentę możemy przygotować jako pikantne i słodkie danie. Irokezi łączyli jednakowe ilości polenty i czerwonej fasoli kidney, do smaku dodawali podsmażaną cebulę, chili oraz ugotowane, przetarte na purée kabaczki. Wszystkie te produkty układali w naczyniu warstwami, jeden na drugim, i zapiekali. Podawali pokrojone w kwadraty.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze