Sezon szparagowy tuż-tuż. Tym razem proponujemy przepis dla smakoszy - łakomczuchów szparagi z kluseczkami podsmażane na maśle.
400 g tłustego białego sera
2 jajka
szczypta soli
szklanka mąki
2 łyżki masła
parmezan
skórka otarta z połowy cytryny
5 zielonych szparagów
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z białym serem, dodajemy ubite białka, mąkę i szczyptę soli.
Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kluseczki.
Gotujemy w gorącej, osolonej wodzi ok. 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnie.
Kluseczki podsmażamy na maśle.
Szparagi tniemy w drobne plasterki zostawiając główki.
Do kluseczek dodajemy szparagi i smażymy 3-4 minuty.
Kluseczki i szparagi przekładamy na talerz, polewamy masłem, doprawiamy skórką z cytryny i parmezanem.
przepis autorstwa Magdy Klimczak pochodzi z bloga daretocook.pl
Więcej pomysłowych dań z warzywami w roli głównej znajdziesz: