1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kluseczki leniwe z zielonymi szparagami

Kluseczki leniwe z zielonymi szparagami (Fot. Magda Klimczak/ Daretocook)
Kluseczki leniwe z zielonymi szparagami (Fot. Magda Klimczak/ Daretocook)
Sezon szparagowy tuż-tuż. Tym razem proponujemy przepis dla smakoszy - łakomczuchów szparagi z kluseczkami podsmażane na maśle.

Kluseczki leniwe z zielonymi szparagami

400 g tłustego białego sera 2 jajka szczypta soli szklanka mąki 2 łyżki masła parmezan skórka otarta z połowy cytryny 5 zielonych szparagów

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z białym serem, dodajemy ubite białka, mąkę i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 4 części i formujemy wałeczki, które delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kluseczki. Gotujemy w gorącej, osolonej wodzi ok. 1 minutę po wypłynięciu na powierzchnie. Kluseczki podsmażamy na maśle. Szparagi tniemy w drobne plasterki zostawiając główki. Do kluseczek dodajemy szparagi i smażymy 3-4 minuty. Kluseczki i szparagi przekładamy na talerz, polewamy masłem, doprawiamy skórką z cytryny i parmezanem.

przepis autorstwa Magdy Klimczak pochodzi z bloga daretocook.pl

Więcej pomysłowych dań z warzywami w roli głównej znajdziesz:

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Zdrowe zielone proteiny
Autopromocja
Zdrowe zielone proteiny Therese Elquist Zobacz ofertę promocyjną
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze