fbpx

Kluski leniwe z masłem palonym – klasyka w nowym wydaniu

#zostań w domu kluski leniwe z masłem palonym
Kluski leniwe to przysmak domowej kuchni (Fot. iStock)

Są lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Dodatek masła palonego sprawia, że tradycyjna polska potrawa kojarzona z barami mlecznymi, staje się daniem, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja.

na  3 porcje

  • 300 g tłustego twarogu (najlepiej gładki, śmietanowy)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru wanilinowego – jeśli wolimy na słodko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • około 1/2 szklanki mąki pszennej

Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajko, mąki (ziemniaczaną i pszenną) oraz sól i cukier (opcjonalnie). Dokładnie mieszamy.

Na stolnicę wysypujemy dość grubą warstwę mąki (2-3 łyżki) i wykładamy na nią masę serową. Wierzch kopczyka również dobrze obsypujemy mąką – to konieczne, bo masa serowa jest dość rzadka i klei się do rąk. Duża ilość mąki pozwoli uformować wałek. 

Gruby wałek  dzielimy na 4 części i formujemy  z nich mniejsze wałeczki. Konieczne jest podsypywanie mąki, by ciasto nie przykleiło się do stolnicy.

Kroimy kluski na ukośne kawałki. Gotujemy wodę w dużym garnku, dodajemy kluski i gotujemy przez kilkanaście sekund od wypłynięcia na powierzchnię.

Odcedzone kluseczki układamy na talerzu i polewamy palonym masłem (poniżej wskazówki, jak je przygotować). Ja lubię również dodatek cynamonu i odrobinę brązowego cukru.

Masło palone powstaje w czasie powolnego podgrzewania masła na patelni. Tłuszcz oddziela się od mlecznej masy, która podczas tego procesu opada na dno i rumieni się, nabierając orzechowego koloru i smaku. Podczas przygotowania masło trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Kiedy zabarwi się na brązowo, przelewamy do innego naczynia.

 

 

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze