1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Koper włoski - wart poznania, wart schrupania

Koper włoski - wart poznania, wart schrupania

(Fot. Viola Grzelka)
(Fot. Viola Grzelka)
Nie macie wrażenia, że koper włoski to rzadkość w naszej kuchni? Warto sobie o nim przypomnieć i zrobić sałatkę według przepisu Violi Grzelki.

Nie macie wrażenia, że koper włoski to rzadkość w naszej kuchni? Warto sobie o nim przypomnieć i zrobić sałatkę według przepisu Violi Grzelki, autorki bloga Mamucie Przysmaki.

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

2 główki kopru włoskiego (fenkułu), 2 duże pomarańcze, 2 garście szpinaku baby, 2 garście botwiny baby, 1 garść orzechów laskowych, dowolne kiełki, rzeżucha lub natka pietruszki. Sos: 2–3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu świeżo zmielonego.

Orzechy upraż na suchej patelni. Pomarańcze obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Odetnij zielone części z kopru włoskiego, główkę oczyść i pokrój cienko w piórka, koperek zachowaj. Na talerzu rozrzuć umyte i osuszone listki szpinaku i botwiny, następnie dodaj pokrojony fenkuł oraz cząstki pomarańczy. Połącz składniki sosu i polej nim sałatkę. Na koniec posyp z wierzchu grubo posiekanymi orzechami, kiełkami i zielenina. Wykorzystaj też pozostawiony koperek. Ta sałatka może być również podana na ciepło, wystarczy 2–3 minuty poddusić koper na oliwie i dodawać po kolei szpinak, botwinę i pomarańcze.

Koper włoski to inaczej fenkuł. Ma ciekawy lekko anyżkowy smak. Można go jeść na surowo - wtedy przyjemnie chrupie - albo lekko poddusić.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze