1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kostki z wędzonego łososia na ziołowej muślinie z mascarpone i karmelizowanymi słodko–kwaśnymi kumkwatami

Składniki
  • Filet wędzonego łososia 180 g
  • Ser Mascarpone 60 g
  • Śmietana 36 % 40 g
  • Pesto z rucoli 30 g
  • Puree z rukwi wodnej 30 g
  • Sałata fryzowana lub listki rucoli 20 g
  • Kumkwat 100 g
  • Woda 80 ml
  • Cukier trzcinowy 25 g
  • Ocet ryżowy 40 g
  • Chili 1 sztuka
  • Imbir 20 g
Sposób przygotowania
Z łososia wykrój równe kostki. Mascarpone wymieszaj z pesto, śmietaną i puree z rukwi wodnej. Wodę zagotuj z cukrem i octem ryżowym, połowę odparuj. Włóż pokrojone w ćwiartki kumkwaty i zagotuj. Po minucie kumkwaty wyjmij i ostudź. Wywar znów zagotuj. Włóż ponownie owoce i gotuj je przez 5 minut w syropie. Wystudź, dodaj chilli i imbir. Na kropli muśliny z mascarpone połóż kostkę łososia. Udekoruj karmelizowanymi kumkwatami i gałązkami sałaty.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański z warszawskiego hotelu Radisson Blu

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze