Składniki
- Filet wędzonego łososia 180 g
- Ser Mascarpone 60 g
- Śmietana 36 % 40 g
- Pesto z rucoli 30 g
- Puree z rukwi wodnej 30 g
- Sałata fryzowana lub listki rucoli 20 g
- Kumkwat 100 g
- Woda 80 ml
- Cukier trzcinowy 25 g
- Ocet ryżowy 40 g
- Chili 1 sztuka
- Imbir 20 g
Sposób przygotowania
Z łososia wykrój równe kostki. Mascarpone wymieszaj z pesto, śmietaną i puree z rukwi wodnej. Wodę zagotuj z cukrem i octem ryżowym, połowę odparuj. Włóż pokrojone w ćwiartki kumkwaty i zagotuj. Po minucie kumkwaty wyjmij i ostudź. Wywar znów zagotuj. Włóż ponownie owoce i gotuj je przez 5 minut w syropie. Wystudź, dodaj chilli i imbir. Na kropli muśliny z mascarpone połóż kostkę łososia. Udekoruj karmelizowanymi kumkwatami i gałązkami sałaty.
Podsumowanie przepisu
Autorem przepisu jest Dariusz Zahorański z warszawskiego hotelu Radisson Blu