1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym i imbirem

123rf.com
123rf.com
Kukurydza zawiera mnóstwo składników odżywczych, niezbędnych człowiekowi witamin oraz kwasów omega-3. Ma smaczny, słodki smak i jest wskazana dla osób na diecie bezglutenowej.

Kukurydzę można wprowadzić do codziennej diety na wiele różnych sposobów: jako bazę dań głównych, przekąskę czy dodatek do sałatek. Oto przepis na pyszną kremową zupę.

Składniki
2 szklanki kukurydzy z puszki marki Sandra 500 ml bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2  łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę ½  łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy w proszku 1 garść świeżej pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku podgrzewamy masło i dodajemy starty imbir, czosnek oraz kukurydzę i smażymy przez około 2 minuty. Kolejno dodajemy kurkumę, ostrą papryczkę oraz sól i całość zalewamy bulionem warzywnym. Całość gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy zupę przez kolejne 10 minut. Gotowe danie miksujemy za pomocą blendera. Przed podaniem lekko podgrzewamy i dekorujemy garścią kukurydzy oraz świeżą pietruszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze