Czekolada to popularna słodka przekąska. Często jest także składnikiem pysznych deserów. Oto przepis na czekoladowy krem.
Zawarte w czekoladzie kakao jest źródłem wielu cennych składników. Starożytni wierzyli nawet, że ma on magiczne właściwości, a nowoczesna nauka potwierdza, że czekolada poprawia nastrój. Jak zrobić czekoladowy deser, który pomoże dobrze wejść w nowy rok?
Składniki
(na 4 porcje)
300 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
100 ml mleka
80 ml śmietany kremówki
3 żółtka
100 g cukru
1 laska wanilii
100 g kalifornijskich orzechów włoskich
8 mandarynek
1 płatek żelatyny
Sposób przygotowania
Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować ze śmietaną i wanilią. Wlać mleko do żółtek, wyjąć laskę wanilii i gotować, stale mieszając. Gotować przez 10 minut w gorącej kąpieli, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, odstawić na minutę i mieszać do dokładnego połączenia składników.
Chłodzić w lodówce przez 3 godziny
2 mandarynki podzielić na cząstki, z reszty wycisnąć sok. Podgrzać 1/4 soku. Rozpuścić 20 g cukru i żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać z resztą soku i włożyć do lodówki na 2 godziny
Osobno stopić resztę gorzkiej czekolady i białą czekoladę w gorącej kąpieli. Wylać cienką warstwą na papierze do pieczenia,przykryć następnym arkuszem i spłaszczyć; chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Orzechy posiekać. Zrobić kulki z czekolady, obtoczyć orzechami i podawać w miseczkach z kawałkami mandarynki, kawałkami czekolady i sosem mandarynkowym.