1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kremowa czekolada z orzechami i sosem mandarynkowym

123rfc.om
123rfc.om
Czekolada to popularna słodka przekąska. Często jest także składnikiem pysznych deserów. Oto przepis na czekoladowy krem.

Zawarte w czekoladzie kakao jest źródłem wielu cennych składników. Starożytni wierzyli nawet, że ma on magiczne właściwości, a nowoczesna nauka potwierdza, że czekolada poprawia nastrój. Jak zrobić czekoladowy deser, który pomoże dobrze wejść w nowy rok?

Składniki
(na 4 porcje) 300 g gorzkiej czekolady 100 g białej czekolady 100 ml mleka 80 ml śmietany kremówki 3 żółtka 100 g cukru 1 laska wanilii 100 g kalifornijskich orzechów włoskich 8 mandarynek 1 płatek żelatyny
Sposób przygotowania
Żółtka ubić z cukrem. Mleko zagotować ze śmietaną i wanilią. Wlać mleko do żółtek, wyjąć laskę wanilii i gotować, stale mieszając. Gotować przez 10 minut w gorącej kąpieli, dodać 200 g posiekanej gorzkiej czekolady, odstawić na minutę i mieszać do dokładnego połączenia składników. Chłodzić w lodówce przez 3 godziny

2 mandarynki podzielić na cząstki, z reszty wycisnąć sok. Podgrzać 1/4 soku. Rozpuścić 20 g cukru i żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszać z resztą soku i włożyć do lodówki na 2 godziny

Osobno stopić resztę gorzkiej czekolady i białą czekoladę w gorącej kąpieli. Wylać cienką warstwą na papierze do pieczenia,przykryć następnym arkuszem i spłaszczyć; chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Orzechy posiekać. Zrobić kulki z czekolady, obtoczyć orzechami i podawać w miseczkach z kawałkami mandarynki, kawałkami czekolady i sosem mandarynkowym.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze