Wiosną w naturalny sposób zmieniamy styl odżywiania. Zamiast rozgrzewających gęstych dań wybieram lekkie zupy kremy z warzyw.
Zupa z groszku to propozycja na obiad dla osób, które lubią tradycyjne dania w nowoczesnym stylu. To bardzo lekki, małokaloryczny i zarazem pożywny posiłek.
Składniki
200 g groszku marki Sandra
½ porcji fileta z indyka
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szczypta rozmarynu
1 szczypta tymianku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 ziarnko ziela angielskiego
1 garść pietruszki
sól i pieprz Sposób przygotowania
Fileta z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, zielem angielskim oraz czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek. Tak przyprawione mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 40 minut. Następnie do miski wsypujemy odcedzony groszek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz masłem klarowanym. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Gotowe puree z groszku podgrzewamy na kuchence na małym płomieniu przez około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie na talerzach układamy kawałki indyka oraz puree z groszku, które dekorujemy pietruszką.