1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kremowe puree z groszku z indykiem

123rf.com
123rf.com
Wiosną w naturalny sposób zmieniamy styl odżywiania. Zamiast rozgrzewających gęstych dań wybieram lekkie zupy kremy z warzyw.

Zupa z groszku to propozycja na obiad dla osób, które lubią tradycyjne dania w nowoczesnym stylu. To bardzo lekki, małokaloryczny i zarazem pożywny posiłek.

Składniki
200 g groszku marki Sandra ½ porcji fileta z indyka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szczypta rozmarynu 1 szczypta tymianku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 ziarnko ziela angielskiego 1 garść pietruszki sól i pieprz
Sposób przygotowania
Fileta z indyka kroimy na mniejsze kawałki, które doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, zielem angielskim oraz czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek. Tak przyprawione mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 C przez około 40 minut. Następnie do miski wsypujemy odcedzony groszek i doprawiamy go solą, pieprzem oraz masłem klarowanym. Całość dokładnie miksujemy za pomocą blendera. Gotowe puree z groszku podgrzewamy na kuchence na małym płomieniu przez około 8 minut, cały czas mieszając. Następnie na talerzach układamy kawałki indyka oraz puree z groszku, które dekorujemy pietruszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze