Smacznym, intensywnym i niezwykle wyrazistym dodatkiem kuchni Bliskiego Wschodu jest pasta harissa. Jej niepowtarzalny smak i aromat zawdzięczamy ostrym papryczkom chilli.
Ta orientalna pasta należy do najbardziej popularnych dodatków regionu. Harissa idealnie współgra z większością potraw, nadając im piękny aromat i kolor. Oto przepis na krewetki.
Składniki
7 łyżek ostrej pasty harissa marki Jasmeen
250 g krewetek tygrysich
½ szklanki kaszy jaglanej
2 liście jarmużu
50 ml białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
½ łyżki kminu rzymskiego
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki
cytryna
szczypiorek
sól
pieprzSposób przygotowania
Mrożone krewetki wrzucamy do wody na około 20 minut do czasu ich rozmrożenia. Następnie wkładamy je do miski i marynujemy przez około godzinę w paście harissa oraz oliwie z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz krewetki w marynacie, które smażymy przez około minutę z każdej strony. Następnie dolewamy białego wina i odparowujemy je na większym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy krewetki jeszcze przez około 3 minuty. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z palnika. Następnie kaszę jaglaną wsypujemy na dno średniego garnka i podprażamy ją na sucho przez około 2 minuty. Następnie wlewamy szklankę zimnej wody, dodajemy szczyptę soli, przykrywamy garnek i gotujemy kaszę przez 12 minut. Na 2 minuty przed końcem dodajemy do garnka pokrojone na kawałki liście jarmużu, starty ząbek czosnku, kmin, kurkumę i wędzoną papryczkę. Gotową kaszę jaglaną rozkładamy na talerze, a na niej kładziemy krewetki w paście harissa. Całość skrapiamy odrobiną soku z cytryny i dekorujemy szczypiorkiem.