1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Krewetkowe burgery

Krewetkowe burgery

123rf.com
123rf.com
Przepis na krewetkowe burgery poleca Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

Czas przygotowania: 45 minut. Poziom: średni

Składniki
Na farsz i sos: 400g krewetek królewskich 2 pomidory sałata oliwa z oliwek musztarda 1 żółtko pół szklanki białego wina sól i pieprz

Na focaccie: 300g mąki 5g drożdży 25g oliwy z oliwek woda

Sposób przygotowania
Sos: 1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i  pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić. 2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem  oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.

Focaccia: Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny, aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdy focaccie upieką się, odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyć krewetki 3/4 minuty. Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze