Zima zupą stoi! Przynajmniej u mnie. Zupa to samo dobro, jak mawiała moja babcia.
W jednym talerzu jest wszystko co lubię, bo do garnka wkładam swoje ulubione składniki. I najlepsze.
I uwielbiam dom pachnący zupą!
Robi się ciepło, blisko i bezpiecznie.
Nie mogę żyć bez zupy i potrafię ugotować ją ze wszystkiego.
A cały sekret smaku to emocje, które wkładam, gotując kolejny gar dobroci.
No to wyciągam woreczek kaszy, suszone grzybki, kilka korzeni, nieco zielonego i zapraszam na zupę!Krupnik grzybowy z kaszą owsianą i trybulą
Składniki
suszone kapelusze podgrzybków 5 sztuk
kasza owsiana 100 g
korzenie: marchew, pietruszka, seler, por
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy
oliwa EV 2 łyżki
woda 1, 5 l
trybula, kilka gałązek
Sposób przygotowania
Kapelusze podgrzybków płuczemy i zalewamy w garnuszku wodą. Odstawiamy. Korzenie obieramy. Marchew kroimy na kawałki. Wszystkie myjemy i podsmażamy w garnku na oliwie. Mieszamy i dusimy, aż nieco zmiękną, i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa są miękkie, wyjmujemy pora, pietruszkę i seler. Namoczone grzyby kroimy na kawałki i dodajemy do zupy razem z wodą. Kaszę płuczemy na sicie i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż kasza i grzyby będą miękkie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do talerzy, dekorujemy trybulą i podajemy.