1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Kuchnia meksykańska. Przepis na tortillę warzywną

fot. Index Food
fot. Index Food
Przepis na tortille warzywną to meksykańska wariacja tego dania w wersji wegetariańskiej, która dzięki zawartości groszku i fasoli jest nie tylko bardzo sycąca, ale będzie źródłem wielu cennych składników odżywczych.  

Tortille to świetny sposób na szybki lunch lub obiad. Możemy przyrządzać je w wersji meksykańskiej lub hiszpańskiej. Tortilla meksykańska to placek z mąki z dodatkiem warzyw i mięsa lub samych warzyw, natomiast hiszpańska bardziej przypomina omlet przygotowany z jajek i ziemniaków wzbogacony o ulubione dodatki.

Tortilla warzywna

Składniki
10 placków tortilla 800 g groszku ( konserwowego lub mrożonego ugotowanego) 500 g fasoli białej (z puszki) 700 g passaty Valfrutta 1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta 300 g dojrzewającego twardego sera 1 łyżeczka kminku 1 por oliwa z oliwek extra vergine Olitalia sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Na oliwie z oliwek zeszklij pokrojony drobno por. Dodaj passatę, krojone pomidory, kminek, sól i pieprz. Gotuj ok. 10 minut i dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze